Sök recept

Njure

Njure (njurtalg)

Njure är en styckdel (inre organ) av kalv, lamm, svin eller fågel. Svinnjure förekommer numera sällan. Njure som föda kommer alltid från unga djur. Tack vare att många i Sverige "avstår" från inälvsmat är det en billig vara. Vi andra anser att det är en delikatess.

Njure hörde i allmogehemmen till de inälvor som ingick i "hackemat" eller användes till pölsa. I äldre kokböcker förekommer endast kalvnjure.

Njure kan t.ex. anrättas stekt som sauté, gärna med smörstekta champin­joner. Till det franska kökets njurrätter hör stekt kalvnjure i senapssås och cognacs­flamberade njurar.

Kommentar njurtalg: Njurtalg är det fett som sitter runt nötnjure och användes förr som fett i matlagning. Den 5 Augusti 1772, faställdes, en särskild "Spisordning efter 8 man i fatlaget": frukosten skulle "omvexla emellan ost och smör, fem middagar spisades ärter, dels med fläsk, dels med sill eller stockfisk, samt 2 dagar salt kött med njurtalgspudding och alla aftnar åts gröt". I Astrid Lindgrens berättelse Ronja Rövardotter, var njurtalg det vad Borka riskerar att få krossad av Mattis.

Njure

3 st recept

Språk:

Latin:

Engelsk översättning

Fransk översättning

Italiensk översättning

Tysk översättning

Spansk översättning

Läs mer:

Nationalencyklopedin NE

En del produkter under vår recept- och varufaktadel kan du inte hitta i din City Gross-butik men vi hjälper dig gärna med information om produkterna eller ger dig förslag till andra produkter för att recepten ska smaka lika gott.

Vid frågor kring Spisa´s recept och varufakta kontakta:

Spisa.nu © | Postadress: J A Pripps Gata 2, 421 32 Västra Frölunda | Tel: 031-711 17 70 | Mail: kontakt@spisa.nu