Sök recept

Oxlägg

Oxlägg (nötlägg)

Lägg är oxens ben. Av framläggen skär man ut den övre delen på benet och på bakläggen mellandelen. Oxlägg säljs både färsk och rimmad, men finns tyvärr sällan i butik utan måste vanligtvis beställas. Kalvlägg är mer vanligt förekommande.

Oxlägg är ett smakrikt och magert köttstycke (3% fett), ett smalmatsalternativ till fläsklägg.

Portionsvikt: En oxlägg ger 8-9 portioner. En färsk oxlägg väger 2,5-3 kg. Benet väger runt 700 gram. Därutöver är ca 10% fett, brosk och "slamsor" som man brukar skära bort efter tillagning. 2/3-delar av råvikten är kött som efter tillagning väger cirka 1,2 kg.

VIKT Oxlägg

Vara

Råvikt

Rens

Köttvikt

Oxlägg

2,7 kg

1 kg

1,7 kg


Oxlägg kan användas på samma sätt som fläsk- och kalvlägg. Den kan t.ex. kokas och serveras med rotmos, eller tärnad i ärtsoppa och fungerar väl som bitar i en gryta.


TILLAGNING & TEMPERATUR OXLÄGG

Oxlägg är ett stort stycke kött och lagas därför enklast i en stor gryta. Ett annat alternativ är att renskära köttet och grytsteka det.


KOKA: Oxlägg med ben
Köttet skall sjudas, inte koka.
Lägg i stor kastrull, täck med vatten. Koka upp.
Skumma av och tillsätt kryddor, smaksättare.
Koktid 2-3 timmar plus lite vila i spad.
Köttet är klart när det delvis lossat från benet.

Råvikt

Vätske

Inner-

Koktid

Matvikt

+ ben

temp.

temp.

tim

kg

2,7 kg

90-95°C

(93°C)

2,5-3,5

1,2

Viktförändring vid kokning-30%.


BRÄSERA Skivad oxlägg
Kött med ben skärs i 2 cm tjocka skivor.
Bryn köttet i en stor gryta. Tillsätt vätska.
Låt bräsera (sjuda) under lock i 2-3 timmar.
Köttet är klart när det nästan faller sönder.
Tillse att det inte kokar torrt.

Oxlägg

0 st recept

Språk:

Latin:

Engelsk översättning

Fransk översättning

Italiensk översättning

Tysk översättning

Spansk översättning

morcillo

Läs mer:

Kalvlägg

En del produkter under vår recept- och varufaktadel kan du inte hitta i din City Gross-butik men vi hjälper dig gärna med information om produkterna eller ger dig förslag till andra produkter för att recepten ska smaka lika gott.

Vid frågor kring Spisa´s recept och varufakta kontakta:

Spisa.nu © | Postadress: J A Pripps Gata 2, 421 32 Västra Frölunda | Tel: 031-711 17 70 | Mail: kontakt@spisa.nu