Sök recept

Om matoljor

Om matoljor (kallpressad olja, varmpressad olja)

Matolja är flytande vegetabiliskt fett (100%). För att få kallas olja skall fettet vara flytande vid 15°C. Det finns väldigt många olika sorters matolja. Olja pressas ur allehanda oljerika fröer och nötter alltifrån oliver till tislar. Man skiljer på två slags pressningar:

Kallpressad olja (jungfruolja, virgin oil) utgör första pressningen och är finast. 

Varmpressad olja (pure oil) utgörs av en andra pressning och innehåller restprodukter.

Står det "matolja" på en flaska, så innehåller den i allmänhet rapsolja eller olika blandningar med rapsolja som bas. Står det "olja" eller "matolja" i ett recept avses i allmänhet denna olja eller olivolja.

Matoljor har generellt lång hållbarhet, många månader.

I Mesopotamien och Egypten användes historiskt främst pressad olja ur sesamfrön. Först senare blev olivolja den gängse matoljan. Numera finns ett rikt utbud av matoljor.

Omvandling: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.

Om matoljor

347 st recept

Språk:

Latin: Oleum

Engelsk översättning

oil, virgin oil, pure oil

Fransk översättning

huile, huile vierge, huile pure

Italiensk översättning

olio, olio vergine, olio puro

Tysk översättning

Öl, reines Öl

Spansk översättning

aceite, aceite virginal, aceite poro

En del produkter under vår recept- och varufaktadel kan du inte hitta i din City Gross-butik men vi hjälper dig gärna med information om produkterna eller ger dig förslag till andra produkter för att recepten ska smaka lika gott.

Vid frågor kring Spisa´s recept och varufakta kontakta:

Spisa.nu © | Postadress: J A Pripps Gata 2, 421 32 Västra Frölunda | Tel: 031-711 17 70 | Mail: kontakt@spisa.nu