Sök recept

Alfalfagroddar

Alfalfagroddar (blålusern, alfagroddar)

Blålusern (alfalfa) är en art i familj ärtväxter. Den är flerårig tuvad ört, upp till en meter hög med en kraftig pålrot. Bladen är trefingrade och blommorna är blå eller violetta. Arten härstammar från Asien, men odlas på många håll i tempererade områden. Förekommer förvildad i Sverige. Det är en viktig foderväxt, rik på proteiner och vitamin K, samt C-vitamin, B2, B12 och E-vitamin. 

Alfalfa är spanska, av det arabiska al-fasfasah, dvs "det bästa fodret". På svenska heter örten blålusern. Växten groddas och säljs under namnet alfalfa, eller bara alfagroddar.

Grodda själv: Odla på varm plats (idealtemperatur 25°C), mörkt om man vill ha vita groddar eller ljust, men ej i direkt solljus, för att få gröna groddar. Smak och konsistens skiljer sig något på de två odlingssätten. Lägg en matsked (2,5 cl) fröer i en stor glasburk eller groddningsburk. Häll på 2,5 dl ljummet vatten. Täck med luftigt tyg och låt stå över natt, de sväller kraftigt. Häll bort vattnet i sil och skölj med friskt, ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg tillbaka fröna i burken, täck och ställ den lätt lutande. Skölj fröerna minst två gånger per dag i ljummet vatten. Groddarna är färdiga att äta efter 2-6 dagar. Skölj groddarna innan konsumtion.


ANVÄNDNING

Smaken är mycket mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter. Groddarna kan ätas råa på smörgåsen, blandas i sallader, eller användas som ingrediens i wokar, grytor och soppor. Kan blancheras 2-4 minuter i kokande vatten och läggas i stuvningar, soppor, och grytor ihop med andra grönsaker.

Alternativ: Rotfruktsskott, böngroddar.
Säsong: Året om.

Förvaras i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C.
Skölj dem i vatten varje dag och före användning.
Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.

Alfalfagroddar

7 st recept

Språk:

Latin: Medicago sativa

Engelsk översättning

alfalfa

Fransk översättning

alfalfa, luzerne

Italiensk översättning

alfalfa, erba medica

Tysk översättning

Alfalfa, Luzerne

Spansk översättning

alfalfa

Läs mer:

Odla groddar

En del produkter under vår recept- och varufaktadel kan du inte hitta i din City Gross-butik men vi hjälper dig gärna med information om produkterna eller ger dig förslag till andra produkter för att recepten ska smaka lika gott.

Vid frågor kring Spisa´s recept och varufakta kontakta:

Spisa.nu © | Postadress: J A Pripps Gata 2, 421 32 Västra Frölunda | Tel: 031-711 17 70 | Mail: kontakt@spisa.nu